Miért ér sokkal többet pár retusált kép mint tucatnyi nyers kép?

Avagy miből áll a fényképek utómunkája?

A fotózások alatt és előtt előfordul, hogy megkérdezik, odaadjuk-e a nyers képeket amiken nem hajtunk végre utómunkát, retusálást? A válaszunk pedig: nem. Hogy miért?

A nyers képek félkész képek.
Amikor hivatásos fotósokként elkattintjuk a gépünket, akkor egy úgynevezett nyers képet készítünk, mely önmagában is már szép lehet és tükrözi egyedi látásmódunkat, valamint átadhatja a rajta szereplő ember(ek) személyiségét, vagy akár a pillanat hangulatát, de ha hozzánk hasonló, munkájára és alkotói tevékenységére igényes fotós készítette a képet, akkor még nem kész fényképről beszélünk csupán nyers képről, melyből precíz utómunka alatt hozzuk ki a maximumot és tesszük tökéletessé. A képek kidolgozása során rengeteg finomítást és változtatást hajtunk végre és a végeredmény végül igazán átütő, látványos és teljes lesz. Nehéz elmondani mennyivel különbözik az utómunkázott kép a nyers képektől, ezért inkább megmutatunk pár példát és pár lépést, melyeket például embereket is ábrázoló képeken elvégezhetünk, így látható lesz miért nevezzük a nyers képet félkész fotónak.

Utómunka a fotós tudásával és alkotói érzékével

A digitális képek kidolgozásánál rengeteg dolgot megtehetünk egy képpel és sok dolgot alakíthatunk rajtuk. Ez egy nagyon érzékeny terület, hiszen olykor nagyon vékony a határ a jó érzékkel való utómunka és a túlzások vagy előnytelen módosítások között. Ahogy magát a fotózást, úgy az utómunkát is mindenki eltérően végzi és saját látásmódját, stílusát és szaktudását is tükrözi a végeredmény. Most csupán azt fogjuk bemutatni, hogy Mi mit gondolunk és mi mindent teszünk meg a nyers képekkel, hogy végül olyan formában kerüljenek ki, melyek alkotói szemléletünknek és minőségbeli elvárásainknak is megfelelnek, hiszen ügyfeleink ezért keresnek fel minket és nem félkész munkáért.

Nyers képek előhívása

Amikor fotózunk azt egy úgynevezett RAW formátumban tesszük, melyet a legkönnyebb úgy elképzelni mint régen a filmes gépeknél a negatívot amit elő kellett hívni, hogy végül kézzel fogható és használható fényképeket kaphassunk. A RAW formátumú anyagunk minden információt tartalmaz az adott fényképről, mindenféle tömörítés és adatveszteség nélkül, így tudjuk a legjobb minőséget és a legnagyobb mozgásteret kapni a képek kidolgozásakor. Számtalan dolgot teszünk meg amíg végül elkészül a végleges, bármilyen arra alkalmas eszközön (pc-n, tableton, telefonon stb.) nézhető fénykép.
Ha portré fotóról vagy családi fotóról van szó akkor a retusálás folyamata csupán egy részét képezi az utómunkának, hiszen azon kívül akár 50 különféle módosítást hajtunk végre. Hosszú lenne mindent kifejteni és elmondani, elég ha csak megmutatjuk annak egy részét, hogy a RAW kép megnyitása után mennyi sok csúszka és ablak áll a rendelkezésünkre, és ez még csak a kezdet az utómunka folyamati közül. :)

Arcbőr és bőrhibák kezelése

A nagy felbontású fényképeknek, melyeket profi gépeink készítenek egyik jellemzőjük, hogy portré fotó vagy családi fotó esetén minden pólus és apró részlet is megmutatkozhat, melyeket retusálás folyamán megfelelően kell kezelnünk. Ez az egyik legérzékenyebb terület, ahol könnyű túlzásba esni. Nekünk alapelvünk, hogy a retusálás nem az ember megváltoztatásáról szól, csupán legjobb formájának megmutatásáról. Nem végzünk alakformálást, csak ha azt külön kéri valaki tőlünk. Ennél a folyamatnál fontos például, hogy az arc ne legyen olyan, mintha kivasaltuk volna és a személyes jegyek, mint például anyajegyek ne tűnjenek el. Tehát a bőrhibákat, árnyékfoltokat, csillogó arcbőrt és hasonlóakat kezeljük.
Íme egy kis illusztráció hozzá:
Frizura kezelése

A portréfotózás vagy családi fotózás közben sok részletre figyelünk, de mindig előfordulhat, hogy például egy hajszál belóg a homlokra, szemek, száj elé vagy a nyaknál, fejtetőnél lógnak ki szálak. Ezeket is el tudjuk tüntetni.
Rúzsos fogak

Hölgyeknél előfordul, hogy a rúzs a fogakra kerül, de nem kell aggódni a kész képeken ez természetesen nem lesz ott. :)Fogak fehérítése

Ki ne szeretne fehér fogakat, azonban ezzel is vigyázni kell mert a túlzott fehérítés az alapállapothoz képest már nagyon szembetűnő lesz, amit nem akarunk, de alkalmanként mégis jótékony hatása van némi odafigyelésnek ezen a területen is. :)Életteli tekintet

A szem a lélek tükre és igazán fontos a retusálásnál, hogy ez a terület megfelelő figyelmet kapjon. Itt több dolog is szokott történni, mint például a fáradság jeleit tükröző erek eltüntetése a szemfehérjében és magának a fehérjének akár a világosítása, illetve a szem élesítése, amitől igazán élettelivé válnak a fotón a tekintetek. Érintőlegesen ide tartozik a szempillák megigazítása és az esetleges sminkhibák vagy sminksérülések korrigálása is. A példában egy drasztikusabb hatást mutatunk ahol pontosan az volt a cél, hogy a tekintet magával ragadó legyen. Persze ezt is minden esetben más és más erősségűre vesszük és itt is inkább a természetesség a cél.
Szöszök a ruhán

Ha elkészültünk a számos képkorrekcióval, arc és bőr retusálással akkor még a ruházatot is átnézzük, hogy nehogy egy rátapadt hajszál vagy szösz piszkítson bele a tökéletes képbe.
Zavaró tárgyak a képen

Készüljenek akár kültéren vagy stúdióban a fotók előfordul, hogy a nyers képeken olyan dolgokat is látunk amit a legkevésbé sem szeretnénk, mint például egy belógó állványláb vagy egyéb oda nem illő tárgyak. Kültéri képeknél például a villanyvezetékek, kukák és egyéb dolgok is erősen ronthatják az összképet. Precíz és alapos utómunkával sokszor ezek a dolgok is eltüntethetőek.
Még sok dolgot mutathatnánk, de már biztosan látod, hogy a nyers képet miért hívjuk félkész fotónak és mivel ügyfeleink csak a legjobbat érdemlik miért is azonnal nemmel válaszolunk a nyers képek átadására. Lehet, hogy nagyon maximalista a hozzáállásunk, de mi már csak ilyenek vagyunk. :) A képek kidolgozásakor akár 20-40 percet is dolgozunk egyetlen képen, több százat vagy akár ezer felett is kattintunk az egérrel. Szerintünk ez az amit a munkájára igazán igényes és minőséget ígérő fotós kell nyújtson ügyfeleinek.
A digitális képfeldolgozást legalább annyira meg kell tanulni mint magát a fotózást, sok év tapasztalat és gyakorlat szükséges hozzá, no meg persze jó érzék és szemlélet is. :)


Reméljük érdekesnek és hasznosnak találtad cikkünket, örülünk, hogy elolvastad!
További kellemes napot kívánunk!Artbalance stúdió - a fotós stábod

Kövess minket közösségi oldalainkon ahol további képeket, újdonságokat, híreket találsz facebook vagy google+ oldalunkon.
Ami érdekelhet


Portréfotózás csomagok és árak

Számos csomagunk közül választhatsz

Portréfotózás
csomagok és árak

Számos portréfotózás csomagot találsz kínálatunkban, melyek közül biztosan megtalálod a számodra legjobbat.

Bővebben a portréfotózásról stábunkkal

Hogyan dolgozunk?

Még több cikkünk portréfotózás témakörben.

Mesélünk mi történik portréfotózás alkalmával és bepillantást engedünk a kulisszák mögé.

Út a gondolattól a fotózásig

portréfotózás Pannival

Út a gondolattól a fotózásig

Panni sokakhoz hasonlóan hosszas töprengést követően jutott el addig, hogy végül belevágjon a fotózásba, és nem bánta meg. :)

Scroll to Top